środa, 25 lipca 2012

Źródło zdrowia prosto z sokowirówki – soki, jakie wybierać?




Producenci przetworów z owoców i warzyw, aby przekonać do zakupu swoich soków, stosują coraz bardziej nowatorskie sposoby. Kuszą oryginalnymi smakami, prozdrowotnymi właściwościami oraz ceną. My, jako konsumenci stoimy przed trudnym wyborem. Po jakie soki sięgać, aby były one pełnowartościowym źródłem zdrowia?





Półki pełne zdrowia – jakie soki dostępne są na rynku?

Ze względu na rodzaj półproduktów w wytwarzaniu soku wyróżniamy dwa jego rodzaje: bezpośrednie oraz odtworzone.

    •  Soki bezpośrednie - to soki otrzymywane bezpośrednio z miazgi z owoców lub/i warzyw. W tej grupie wyróżniamy soki poddawane procesowi pasteryzacji i soki świeże bez utrwalania.
    • Soki odtworzone - soki tego typu otrzymywane są z zagęszczonych soków tj. koncentratów lub przecierów, które poddawane są dalszym procesom, polegającym głównie na dodaniu wody oraz substancji aromatyzujących. Soki odtworzone, które spożywamy powinny charakteryzować się smakiem oraz świeżością - jak najbardziej zbliżoną do smakowitości soku świeżo wyciśniętego.

Soki bezpośrednie i odtworzone poddaje się utrwaleniu, czyli pasteryzacji, zabieg ten pozwala na uzyskanie trwałości nawet przez kilka miesięcy.  Z uwagi na procesy pasteryzacji wykorzystujące podwyższoną temperaturę, utrwalony sok podlega znacznym stratom witaminowym, przez co traci pożądaną wartość odżywczą nawet o 40%.

Świeży sok – najlepsze źródło witamin
Dobrej jakości soki powinny zostać wytworzone w 100% z wsadu owocowego/warzywnego bez dodatku cukru. Z owoców i/lub warzyw, które cechują się odpowiednią dojrzałością, świeżością oraz brakiem oznak zepsucia. Najbardziej cenione są świeżo wyciskane soki, od razu przeznaczone do spożycia, gdyż poprzez brak pasteryzacji charakteryzują się intensywnym smakiem oraz większą zawartością witamin.

Z tego względu zalecane jest spożywanie soków jednodniowych lub takich, które samodzielnie przygotujesz w domu. Istotny w przypadku świeżych soków jest ich czas spożycia, najkorzystniej jest spożyć sok od razu po zakupie lub sporządzeniu.



 Im świeższy sok tym więcej wartościowych składników odżywczych.

Prozdrowotne działanie soków:

  •      Sok jabłkowy – zawiera znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, ponadto charakteryzuję się dużą ilością pektyn, które usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Ponadto odtruwa organizm, a razem z sokiem z ananasa i limonki wykazuję działanie relaksujące.
  •   Sok marchwiowy – sok obfity w beta-karoten, dzięki któremu polepsza się koloryt skóry, dzięki zawartości błonnika reguluje perystaltykę jelit.
  •  Sok z ananasa – zawiera witaminy z grupy B oraz beta-karoten. Szczególnie zalecany osobom przemęczonym, narażonym na infekcje.
  •  Sok z grejpfruta – bogaty w przeciwutleniacze i błonnik. Skutecznie odtruwa organizm z toksyn. Szczególnie polecany osobom obciążonym chorobami układu krążenia. Pamiętaj! Aby uważać na ten sok przy stosowaniu leków.
  •   Sok z pomarańczy, cytryny – charakteryzuję się dużą zawartością witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność, odtruwa organizm, działa antynowotworowo.
  •    Sok z żurawiny – powszechnie stosowany w profilaktyce infekcji układu moczowego ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
  •    Soki warzywne – soki pomidorowe, z selerem naciowym, sok z buraka, sok z brokułubogate w foliany, wykazują działanie antynowotworowe, detoksykacyjnie, dodają energii, niwelują stres, mają działanie zapobiegające chorobom układu krążenia.

Owoce i warzywa obfitują w szereg związków czynnych mających prozdrowotne działanie na nasz organizm, z tego względu każdego dnia powinniśmy spożywać  3 porcje owoców – w tym 1 szklanka świeżego soku oraz 4 porcje warzyw. 


Pamiętajmy o tym każdego dnia dla własnego samopoczucia, urody oraz zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Top Blogi Durszlak.pl