piątek, 15 marca 2013

Inspiracja - Jadłospis 1600 kcal

Moja propozycja na jutrzejsze menu

Śniadanie: Malinowa owsianka z orzechami
  • ·         Płatki owsiane – 50g  
  • ·         Mleko 1,5 % tłuszczu – 250ml
  • ·         Orzechy włoskie – 10g
  • ·         Maliny mrożone – 100g
  • ·         Miód pszczeli – 5g
Mleko zagotować, dodać płatki owsiane, gotować, aż płatki zmiękną. Podać z malinami, orzechami 
i łyżeczką miodu.

Drugie śniadanie: Wiosenna bułka
  • ·         Bułki grahamki – 60g
  • ·         Pomidor – 100g
  • ·         Ser żółty – 20g
  • ·         Sałata(roszponka, rukola, mix sałat) do woli
Obiad: Filet z dorsza w sosie jogurtowo-koperkowym z gotowanymi brokułami
  • ·         Dorsz świeży, filety bez skóry – 200g
  • ·         Oliwa z oliwek – 10g
  • ·         Ziemniaki – 250g
  • ·         Jogurt naturalny – 70g
  • ·         Brokuły – 250g
  • ·         Sok z cytryny, zioła, przyprawy
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przyprawiamy obficie ziołami, papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Następnie skrapiamy oliwą i zapiekamy w piekarniku do uzyskania złocistego koloru. Między czasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy i razem z brokułami gotujemy na parze. Rybę i brokuły polewamy sosem jogurtowo-koperkowym (koperek siekamy i łączymy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny i pieprz), podajemy z pieczonymi ziołowymi ziemniakami.

Podwieczorek: Zielony mus orzeźwiający
  • ·         Banan – 120g
  • ·         Ogórek – 50g
  • ·         Jabłko – 100g
Wszystko blendujemy na gładką masę, można dodać wody lub mleka w ilości 50ml

Kolacja: Chrupiąca sałatka z szynką drobiową
  • ·         Szynka z piersi kurczaka - 50g
  • ·         Zarodki pszenne - 5g
  • ·         Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem - 35g
  • ·         Jogurt naturalny - 100g          
  • ·         Słonecznik, nasiona - 5g        
  • ·         Rzodkiewka - 50g      
  • ·         Ogórek- 100g

  • ·        Sałata(roszponka, rukola, mix sałat) do woli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Top Blogi Durszlak.pl