Słowo „DIETA” wzbudza strach przed
wyrzeczeniami i restrykcyjnym odżywianiem się.
Dlaczego?
Problem tkwi w
wizerunku, jaki kreują media. Otóż, „zaśmiecają”
one nasze głowy rewelacjami w postaci cudownych "diet marzenie", obiecując
zaskakujące (o tak, zaskakujące!) efekty w krótkim czasie. Za każdym razem
„super gwiazda” sugeruje, że ta czy tamta dieta, lub "magiczne
tabletki" bez wysiłku pozwolą Tobie schudnąć.
Czy faktycznie pomagają schudnąć?
NIE. Tak to nie działa!
Szybkie odchudzanie w postaci głodówek, rezygnowania z
posiłków, jedzenie poniżej swojego dziennego
i zarazem podstawowego zapotrzebowania kalorycznego, bądź faszerowanie
się "cudownymi pigułkami", daje przeciwne
do zamierzonych efekty. Jakie? -> Jo-jo! Organizm jest inteligentniejszy niż
się może wydawać. Podczas tzw. cudownej diety broni się przed niedostateczną
podażą energii, magazynując potrzebne substancje - tłuszcz!
W momencie zaprzestania odchudzania się - nawet niewielka nadwyżka energii powoduje przyrost masy ciała! Winą za to - wg mnie - należy obarczyć media i koncerny farmaceutyczne, które robią wszystko, aby słupki sprzedaży notowały ciągły wzrost. Nie wolno jednak, zapomnieć też o ludzkiej niewiedzy, bo to ona jest powodem błędnych decyzji.
Idąc na przeciw Człowiekowi powiedzieć trzeba, że tzw. cudowne
diety nie istnieją! Istnieje za to, prawidłowe, zbilansowane, dopasowane do
indywidualnych potrzeb - żywienie. Dieta oznacza (z gr. diaita) racjonalny sposób
odżywiania. Pojęcie to całkowicie mija się z teorią stosowania „cudownych diet”.
Racjonalne odżywianie oznacza dostarczanie wraz z pokarmem wszystkich
niezbędnych substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też, w jadłospisie powinno się uwzględnić obecność takich produktów jak:
produkty zbożowe: kasze, makarony, ryż, pieczywo ciemne, płatki owsiane,
kukurydziane; nabiał: mleko chude 2%, jogurty naturalne, twarogi chude i
półtłuste, sery ziarniste, sery żółte niskotłuszczowe; warzywa; zielone, żółte,
czerwone, fioletowe, białe (każdy kolor pełni inne funkcje) oraz warzywa
strączkowe; owoce w umiarkowanych ilościach ze względu na dużą zawartość cukru;
mięso chude drobiowe; ryby bogate w wartościowe, Niezbędne Nienasycone Kwasy
Tłuszczowe; orzechy oraz nasiona.
Zachowując odpowiednie proporcje podanych produktów,
dostosowując kaloryczność do własnych potrzeb w zależności, czy ma być to
jadłospis wspomagający proces odchudzania czy niwelujący dolegliwości z układu
pokarmowego lub CODZIENNE odżywianie się - można żyć zdrowo. W sposób naturalny
i zharmonizowany kontrolować swoją masę ciała, tak by uniknąć w późniejszym
czasie przykrych doświadczeń spowodowanych m.in. efektem jo-jo.
PS. Każdy człowiek powinien odżywiać się racjonalnie, czyli być na diecie! ;)
Polecam przepis na makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i kurczakiem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz