Banan – zakazany owoc?

To, że banany są słodkie wie każdy, swą słodycz zawdzięczają cukrom
prostym glukozie, sacharozie i fruktozie.
Przeciętnie w 100 gramach banana występuje ok 18 – 23g węglowodanów prostych.
Ich zawartość zależy od stopnia dojrzałości - im bardziej dojrzały tym więcej
skrobi ulega rozłożeniu na cukry proste, którym zawdzięczamy słodkość banana.
Kaloryczność tego owocu kształtuje się na poziomie 90-110 kcal w 100 gramach
produktu. I to jak na razie jedyne wady, choć czy słodkość banana można uznać
za wadę, hmm…. Spójrzmy na banana troche z innej strony.
Banany zawierają praktycznie wszystkie składniki, niezbędne
dla prawidłowego kształtowania zdrowia człowieka. Banany dostarczają składników
mineralnych takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez oraz licznych witamin,
takich jak C, B1, B2, B12, A i E.
Duża zawartości potasu, bo aż 395mg na 100 gram, obniża ryzyko
chorób układu sercowo-naczyniowych,
odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Magnez znany jako „antystresowy”
składnik mineralny, przyczynia się do lepszego radzenia sobie ze stresem,
dodatkowo odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni. Dzięki sporej zawartości
magnezu i witamin z grupy B, banany mają drogocenny kojący wpływ na nerwy. Warto
wiedzieć, że banany zawierają również sporą ilość tryptofanu - białka, które organizm
przetwarza w serotoninę – hormon szczęścia. Można więc smiało powiedzieć, że banan to
naturalny antydepresant! Warto po nie sięgać w jesienną ponurą aurę!
Co jeszcze o bananach? Zawierają witaminę A oraz miedź,
cynk, mangan, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i
paznokci. Działają antynowotworowo i przeciwzapalnie. Dodatkowo również są
znakomitym źródłem kwasu foliowego zalecanego kobietom planującym ciąże.
Wrzody, problemy z wypróżnieniem tu również banan wykażę swoją dobroczyną
aktywność. Banany mają wysoki indeks glikemiczny co czyni je lekkostrawnymi
owocami, które mogą na surowo spożywać osoby z problemami układu pokarmowego.
Bananowe wariacje:
Już wiemy, że banany to nie „samo zło” i należy je
spożywać ze względu na drogocenne oddziaływanie na zdrowie. Warto jednak
przestrzec – jak we wszystkim wskazany jest umiar!
Banany można jeść na surowo jako dodatek do owsianki, jako
przekąska po treningu, lub jako podwieczorkowy deser, ale nie tylko. Powstają liczne
wariacje z bananami w roli głównej, np. chlebek bananowy, mufiny bananowe,
ciasta bananowe, itp, itd. Do przygotywania ciast można zamiast margaryny lub
masła użyć banany. Znacznie zmniejszy to kaloryczność ciasta.
Podsumowując, jedzmy banany i cieszmy się życiem!
A Wy spożywacie banany? Jakie są wasze ulubione wariacje
bananowe?
Uwielbiam muffinki z bananami i migdałami :)
OdpowiedzUsuń