Przy wyborze produktów powinniśmy kierować się przede wszystkim składem, o którym informuję nas etykieta na odwrocie opakowania. Często producenci na swoich opakowaniach umieszczają hasło "lekkie", "light" - ma to nas zachęcić do kupna, bo przecież nic tak nie kojarzy się ze zdrowiem jak lekkość na produkcie :) Modne hasło na opakowaniu bywa zwodnicze, nierzadko wystarczy spojrzeć na etykietę opakowania by się o tym przekonać.
Różnorodność produktów również dotyka problematykę wyboru odpowiedniego mleka. Należy pamiętać, by w wyborze kierować się składem oraz metodą obróbki cieplnej.
Jakie mleko wybrać dla dorosłych a jakie dla dziecka?
Mleko jest jednym z głównych źródeł wapnia w diecie, dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, dlatego istotnie jest jego spożywanie, szczególnie przez dzieci. Dzieci w trakcie rozwoju potrzebują większej ilości wapnia niż osoby dorosłe, co przyczynią się do lepszej i szybszej budowy kośćca. Oczywiście osobom dorosłym również zaleca się spożywanie mleka oraz przetworów mlecznych, które ma bezpośredni związek z utrzymaniem wapnia w kościach - profilaktyką osteoporozy.
Na pewno przy wyborze mleka powinniśmy kierować się zawartością tłuszczu. Mleko jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, dlatego też tłuszcz w nim zawarty nie działa korzystnie dla naszego zdrowia. Duża zawartość tłuszczu w diecie przyczynia się do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych np. miażdżycy. Warto wybierać mleko, które ma nie więcej niż 2% zawartości tłuszczu. Dzieciom powyżej 3 r.ż można podawać częściowo odtłuszczone mleko, z uwagi na szerzącą się nadwagę i otyłość, ilość tłuszczów zwierzęcych powinna być minimalizowana.
Czym się różni mleko UHT od pasteryzowanego?
Stosowane przy produkcji mleka zabiegi termiczne, mają na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych. Najbardziej znane metody utrwalania mleka to: pasteryzacja - czyli proces ogrzewania mleka w temperaturze 72-100 C przez kilka minut oraz UHT (Ultra-high temperature processing) - proces momentalnego ogrzewania mleka w temperaturze 130-150 C przez 1-2 sekundy.
Procesy termiczne powodują nieodwracalne zmiany organoleptyczne (smakowe) oraz zubożają mleko w witaminy termolabilne (ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury) głównie witaminy B12 i C. Mleko jest cennym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku ale również białka, których ilość pod wpływem temperatury nie ulega zmianom. Dlatego decydując się na wybór mleka, zachęcam bardziej do spożywania mleka pasteryzowanego niż UHT ze względu na zmniejszone straty witaminy B12 oraz C.
Co zrobić, gdy nie możemy pić mleka ze względu na nietolerancje pokarmową?
U blisko 1/5 polaków występuję nietolerancja laktozy jest to zaburzenie trawienia laktozy spowodowanej niedostatecznym produkowaniem enzymu laktazy, rozkładającego ów cukier mleczny. Jest naturalny proces który postępuje stopniowo od 3 roku życia, kiedy stopniowo zanika ten enzym.


Mleko jest jednym z głównych źródeł wapnia w diecie, dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, dlatego istotnie jest jego spożywanie, szczególnie przez dzieci. Dzieci w trakcie rozwoju potrzebują większej ilości wapnia niż osoby dorosłe, co przyczynią się do lepszej i szybszej budowy kośćca. Oczywiście osobom dorosłym również zaleca się spożywanie mleka oraz przetworów mlecznych, które ma bezpośredni związek z utrzymaniem wapnia w kościach - profilaktyką osteoporozy.
Na pewno przy wyborze mleka powinniśmy kierować się zawartością tłuszczu. Mleko jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, dlatego też tłuszcz w nim zawarty nie działa korzystnie dla naszego zdrowia. Duża zawartość tłuszczu w diecie przyczynia się do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych np. miażdżycy. Warto wybierać mleko, które ma nie więcej niż 2% zawartości tłuszczu. Dzieciom powyżej 3 r.ż można podawać częściowo odtłuszczone mleko, z uwagi na szerzącą się nadwagę i otyłość, ilość tłuszczów zwierzęcych powinna być minimalizowana.
Czym się różni mleko UHT od pasteryzowanego?
Stosowane przy produkcji mleka zabiegi termiczne, mają na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych. Najbardziej znane metody utrwalania mleka to: pasteryzacja - czyli proces ogrzewania mleka w temperaturze 72-100 C przez kilka minut oraz UHT (Ultra-high temperature processing) - proces momentalnego ogrzewania mleka w temperaturze 130-150 C przez 1-2 sekundy.
Procesy termiczne powodują nieodwracalne zmiany organoleptyczne (smakowe) oraz zubożają mleko w witaminy termolabilne (ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury) głównie witaminy B12 i C. Mleko jest cennym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku ale również białka, których ilość pod wpływem temperatury nie ulega zmianom. Dlatego decydując się na wybór mleka, zachęcam bardziej do spożywania mleka pasteryzowanego niż UHT ze względu na zmniejszone straty witaminy B12 oraz C.
Co zrobić, gdy nie możemy pić mleka ze względu na nietolerancje pokarmową?
U blisko 1/5 polaków występuję nietolerancja laktozy jest to zaburzenie trawienia laktozy spowodowanej niedostatecznym produkowaniem enzymu laktazy, rozkładającego ów cukier mleczny. Jest naturalny proces który postępuje stopniowo od 3 roku życia, kiedy stopniowo zanika ten enzym.


Osobom, które po spożyciu mleka mają nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe oraz alergiczne objawy, zalecam spróbować mleko o obniżonej zawartości laktozy, dzięki czemu jest łatwiej strawialne np. "milakt" lub "łagodny"
Niekiedy zdarza się, że nadwrażliwość jest na tyle duża, że nawet niewielka ilość laktozy wywołuję alergiczne reakcje. Wówczas niezbędne jest dostarczanie wapnia z innych produktów spożywczych. Na poniższym rysunku widać, że zamiana jednej szklanki mleka jest dość trudna. Na rynku dostępne jest również mleko roślinne sojowe wzbogacone w wapń co może być doskonałą alternatywą.
szproty – 800-1000 mg,
mleko pełne w proszku – 950 mg,
sery żółte – 700-900 mg,
bryndza – 500 mg,
sardynki – 400-500 mg,
mleko skondensowane – 380 mg,
jogurt chudy,mleko kwaśne, kefir – 140-180 mg,
mleko odtłuszczone – 110-130 mg,
Przy wyborze mleka zachęcam do czytania etykiety i kierowaniem się przede wszystkim swoimi preferencjami oraz zdrowotnością wybranego produktu.
Dziękuję za artykuł! W końcu ktoś sensownie wytłumaczył różnicę między mlekiem UHT, a pasteryzowanym i wyjaśnił, dlaczego lepiej spożywać ten napój z zawartością poniżej 2% tłuszczu. Poza tym, bardzo ciekawe i interesujące przykłady oraz dane. Pozdrawiam, usatysfakcjonowany klient Pani dietetyczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za artykuł! W końcu ktoś sensownie wytłumaczył różnicę między mlekiem UHT, a pasteryzowanym i wyjaśnił, dlaczego lepiej spożywać ten napój z zawartością poniżej 2% tłuszczu. Poza tym, bardzo ciekawe i interesujące przykłady oraz dane. Pozdrawiam, usatysfakcjonowany klient Pani dietetyczki :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Czy są jakieś ograniczenia, co do ilości picia mleka podczas dnia?
OdpowiedzUsuńMleko oraz produkty mleczne są jednym z najlepszych źródeł wapnia w diecie. W zależności od płci oraz wieku zapotrzebowanie na wapń jest różne, należy również pamiętać, że nie ma możliwości dziennego pokrycia zapotrzebowania na ten składnik bez spożycia dziennie 2 szklanek mleka lub jego przetworów. Wapń zawarty jest również jajkach, rybach oraz produktach roślinnych takich jak np. pieczywo, kasze. Średnie zapotrzebowanie na wapń to 1000mg/db (100ml mleka zawiera ok 120mg) należy pamiętać, aby nie przekraczać dziennej zalecanej dawki, ponieważ wszystko w nadmiarze jest szkodliwe.
UsuńProszę mi jeszcze powiedzieć, czy to średnie zapotrzebowanie dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn, dzieci jak i dorosłych.
UsuńPodane przeze mnie 1000mg jest uśrednione, przeważnie dzienne spożycie powinno wahać się w granicach 900-1200. Przedstawiam zalecane normy spożycia w zależności od wieku i płci:
OdpowiedzUsuńdzieci (1-3) - 800-1000 mg
dzieci (4-9) - 800mg
dziewczęta oraz chłopcy (10-18) - 1200mg
kobiety i mężczyźni (19-25) - 1200 mg
kobiety w ciąży - 1200mg
kobiety i mężczyźni(26-60) - 900-1000mg, u kobiet zaleca się zwiększoną ilość wapnia w wieku dojrzałym ze względu na to, ze są bardziej podatne na występowanie osteoporozy, a to już sprawa fizjologiczna (hormonalna).
Pozdrawiam serdecznie
Co w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego? Powiedzmy 2 dni w tyg. x 1,5 na aerobiku dla 21 letniej kobiety? Czy powinnam spożywać więcej wapnia niż norma przewiduje? Nie chciałabym zbytnio budować mięśni, a boję się że do tego może dojść ^_^ Nie chce też chudnąć, chce tylko zwiększyć swoją koordynację ruchową i sprawność fizyczną.
Usuń(..) x 1,5 godziny :)
UsuńDziękuję za udzielenie informacji i rozwianie wątpliwości. Bardzo ciekawe co Pani pisze. Miło było natknąć się na artykuł. Wszystkiego dobrego.
UsuńPrzy aktywności fizycznej norma przyjęta dla kobiet 1200mg jest wystarczającą ilością wapnia w diecie, jedynie osobom trenującym wyczynowo, zaleca się spożycie więcej nabiału. Każdy z nas powinien dziennie spożywać 3 porcje produktów mlecznych. Poprzez umiarkowany trening zwiększamy swoją wydolność, masa mięśniowa również może ulec zwiększeniu,, jest to bardzo pozytywny aspekt ćwiczeń, gdyż rzeźbimy swoją sylwetkę:) Samo mleko nie dostarcza nam dużej ilości białka, której mogłabyś się obawiać jeśli chodzi o przyrost mięśni.
OdpowiedzUsuńDzienne spożycie białka dla osoby dorosłej to średnio 0,8g/ kg. mc, przykładowo pijąc 100ml mleka 2% dostarczamy 3,4g białka, kefir 2% - 3,4g białka, jogurt 2% - 4,3g białka, ale już twaróg półtłusty w 100g zawiera 18,7g tego składnika.
Odżywiając się racjonalnie, dostarczając odpowiedniej ilości wapnia oraz regularnie ćwicząc chronisz się przed osteoporozą w wieku starszym. Brawo!
W razie pytań służę radą.
Pozdrawiam
Dziękuję, za odpowiedź i różnież pozdrawiam!
UsuńNajlepsze, bo najzdrowsze i tak jest mleko acidofilne.
OdpowiedzUsuńtego się nie da pić :( i skąd niby masz info, że jest najzdrowsze?!
UsuńMleczne napoje fermentowane są cenionym produktem spożywczym ze względu na obecność mikroflory probiotycznej. Probiotyki są to żywe kultury bakterii, które wykazują korzystne oddziaływanie na przewód pokarmowy np. utrzymują równowagę mikroflory jelitowej czy przyczyniają się do jej "odbudowy" po przebytej chorobie i stosowaniu antybiotyków. Do tej grupy zaliczamy szereg produktów takich jak: jogurt, mleko acidofilne, kefiry, maślanka, mleko zsiadłe itp. Korzystne szczepy zawarte w napojach fermentowanych tj Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium bifidum obecne są zarówno w kefirze jak i jogurcie oraz mleku acidofilnym oraz innych wcześniej wymienionych przeze mnie produktach fermentowanych.
OdpowiedzUsuńW zależności od preferencji smakowych, każdy może znaleźć coś dla siebie.