poniedziałek, 10 września 2012

Klopsiki z fetą w sosie marchewkowo-pomidorowym


Składniki na 2-3 porcje:

200g mięso mielone (drobiowe lub mieszane)
60g feta,
60g jajko (1sztuka)
30g bułka grahamka (pół)
100g cebula
150g marchew młoda
30g włoszczyzna w słupkach
400g pomidory w puszce
10g olej rzepakowy
przyprawy, ulubione zioła

Przygotowanie: 
Na tarce o małych oczkach ścieramy marchew i razem z cebulą podsmażamy na oleju, następnie zalewamy bulionem z włoszczyzny i dusimy do momentu, aż marchew trochę zmięknie. Mięso przyprawiamy ulubionymi ziołami, dodajemy rozmoczoną bułkę oraz jajko. Zagniatamy, następnie przygotowaną fetę drobno siekamy i łączymy razem z mięsem. Formujemy małe klopsiki i na rozgrzanej patelni lekko obsmażamy do usyskania rumianego koloru. Gotowe klopsiki dodajemy do cebuli i marchwi, dodajemy pomidory w puszcze i dusimy jeszcze z 10-15 minut. Gotowe! Danie podajemy z makaronem lub z ziemniakami. Smacznego!

Składniki odżywcze: 

Białko - 32,5g
Tłuszcz - 12g
Węglowodany - 26g
Błonnik - 13,8g
Energia - 1 porcja to 318 kcal

4 komentarze:

  1. Ależ smaku zrobiłaś! Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też robiłam pulpeciki, z przepisu Pascala(kuchnia lidla), tylko że z serkiem greckim, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmmm pychota! Zrobiłam wczoraj dla całej 5-osobowej rodziny i każdy się zachwycił. Przepis godny polecenia!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Top Blogi Durszlak.pl