Składniki na 1 porcje
1 żółta cukinia ok 250g
bulion warzywny 100 ml
100g filet z dorsza bez skóry
5g oliwa z oliwek
Zioła, przyprawy
dodatek zbożowy: 70g chleb żytni pełnoziarnisty
Sposób przygotowania: Cukinię kroimy w drobną kostkę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. Między czasie rybę nacieramy ziołami, zapiekamy w piekarniku lub na parze. Gdy cukinia będzie już miękka, dodajemy ulubionych przypraw, dodałam curry, paprykę ostrą. Zupę miksujemy na gładką masę. Nalewamy do miseczek lub łódeczek przygotowanych wcześniej z jednej połówki cukinii (miąższ cukinii wydrążamy dodajemy do gotującego się wywaru. Gotową łódeczkę lekko blanszujemy we wrzącej wodzie. Gotowe :))Na wierzch zupy układamy upieczonego dorsza. Ozdabiamy wg uznania. Zjadamy w całości z łódeczką. Zagryzamy pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!
Składniki odżywcze:
Energia - 317 kcal
Białko - 27g
Węglowodany - 46g w tym 7g błonnika
Tłuszcz - 7,1 g
Cholesterol - 50,7 mg
Żelazo - 3,23mg
Magnez - 133mg
Smacznego!
Cudny kolor!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie składników w tej zupie.