Obecny styl życia nie
rozpieszcza naszych oczu, które narażone są na szereg niekorzystnych czynników
takich jak: kurz, zanieczyszczenie powietrza, promieniowanie ultrafioletowe czy
długie spędzanie czasu przed monitorem
komputera.
Kluczem do utrzymania dobrej
kondycji naszego wzroku jest przede wszystkim odpowiednie odżywienie oraz
dbanie o ich odpoczynek. Warto o to
zadbać w każdym wieku, gdyż niewątpliwie jest to jeden z najważniejszych
zmysłów poznawania otaczającego nas świata.
Oto
najważniejsze wskazówki jak dbać o dobry wzrok z dietetycznego punktu widzenia:
Należy pamiętać o witaminach. Pełnią funkcje regulatorowe, anty-zapalne oraz wzmacniające naszą odporność. Kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku pełnią:
Należy pamiętać o witaminach. Pełnią funkcje regulatorowe, anty-zapalne oraz wzmacniające naszą odporność. Kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku pełnią:
- Witamina A – silny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki, odpowiadające za uszkodzenie wzroku. Sama witamina A ma istotne znaczenie dla funkcjonowania receptorów siatkówki odpowiedzialnych za odbieranie bodźców świetlnych. B-karoten, naturalna prowitamina będąca przekształcana w naszym organizmie w witaminę A, znajduje się w zielonych, czerwonych oraz żółtych warzywach i owocach. Witaminę A pochodzenia zwierzęcego znajdziemy w jajach, mleku oraz serach żółtych.
- Witamina C – witamina biorąca udział w utrzymaniu trwałości naczyń krwionośnych, ze względu udział w syntezie kolagenu. Jest witaminą bardzo nie trwałą dlatego też trzeba pamiętać o odpowiedniej jej ilości w diecie. Witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach (szczególnie w natce pietruszki, papryce, cytrusach, kapuście.
- Witamina
E – bez tej witaminy, nasz wzrok ulega pogorszeniu. Silny przeciwutleniacz,
działa ochronnie na wzrok. Witaminę tę można znaleźć głównie w olejach
roślinnych oraz nasionach oleistych np. słoneczniku.
- Warzywa, jaja, ryby, orzechy, produkty zbożowe pełnoziarniste, dostarczają nam niezbędnych składników mineralnych, głównie cynku, selenu. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza owych składników oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie, (witaminy z grupy B), które odpowiadają za niwelowanie zmęczenia wzroku, przekrwienia spojówki oraz działają antyzapalnie.
- Substancje bioaktywne czyli bioflawonoidy naturalne barwniki roślin, które wykazują działanie podobne do witamin. Znaczenie w ochronie i profilaktyce pogorszenia wzroku wykazują głównie antocyjany – barwniki występujące w czerwonych, fioletowych i granatowych owocach i warzywach. Spożywanie zwiększonej ilości np. jagód czy czarnych porzeczek zaleca się przede wszystkim osobom, które w znaczny sposób narażone są na ekspozycje na niekorzystne czynniki, gdyż barwniki te prócz działania antyoksydacyjnego mają doskonałą zdolność do regeneracji rodopsyny (dzięki rodopsynie widzimy o zmroku). Żółty barwnik występujący w roślinach np. w dyni to luteina, odgrywa rolę w zapobieganiu wadom wzroku, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego.
- Koktajl truskawkowy z migdałami
- Serek wiejski z pestkami dyni oraz czerwonymi warzywami – lekka kolacja
- Owsianka z nasionami słonecznika i pomarańczą – energetyczne śniadanie
- Chłodnik jagodowy z migdałami – idealny na ciepłe popołudnia
- Zupa krem z dyni – pomarańczowy obiad pełen witamin.
ojej, mi to chyba już witaminy nie pomogą, bo godzinami czytam blogi – oczywiście to żart, ale w każdym żarcie jest trochę prawdy ;-)
OdpowiedzUsuńa co w końcu szkodzi? telewizja, komputer, czytanie po ciemku? posuszono ten temat tutaj: http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/11/czytanie-przy-s%C5%82abym-%C5%9Bwietle-powoduje-pogorszenie-wzroku/ a ja się zastanawiem jak, poza dietą dbać?
OdpowiedzUsuń