piątek, 30 listopada 2012

Cynamon - Aromatycznie w kuchni :)


Cynamon
Któż nie kocha aromatycznego zapachu tej korzennej przyprawy, jabłka z dodatkiem cynamonu dodają szarlotce niezwykle świątecznego klimatu…nieprawdaż? Cynamon jest znany już od czasów starożytnych. Niezwykle ceniony w tamtych czasach ze względu na prozdrowotne właściwości, w naszej kuchni również znajduję swoje miejsce, aczkolwiek trochę zapomniane.


Dlaczego cynamon powinien być cenioną przyprawą w naszej kuchni?

Cynamon, jako przyprawa pozyskiwany jest ze zmielonej kory drzewa cynamonowego, ma różnorodne zastosowania. Przeważnie znamy i używamy tej przyprawy, jako sposób na  aromatyzowanie napojów, deserów, potraw mlecznych, ciast. Cynamon znajduję również świetne zastosowanie w kosmetyce np. w peelingach.

Cynamonowi przypisuję się silne działanie antybakteryjne, grzybobójcze, dlatego też zaleca się dodatek tej aromatycznej przyprawy w celu zapobiegania przeziębień i grypy. Dodatkowo działa rozgrzewająco i rozluźniająco. Często stosowany, jako środek leczniczy w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, wzdęciach i biegunkach. Ułatwia i przyśpiesza trawienie. Okazuję się, że cynamon doskonale nadaję się do naturalnego obniżania poziomu glukozy, trójglicerydów i cholesterolu we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Jak wiadomo do wszystkiego trzeba podchodzić z umiarem do cynamonu też. Otóż nie zaleca się stosowania tej przyprawy w dużych ilościach u osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, dzieci oraz kobiet  w ciąży. Umiarkowane ilości są dozwolone każdemu – korzystajmy szczególnie, że idą Święta.

Znacie jakiś fajny przepis na pieczone faszerowane jabłka?



4 komentarze:

  1. ja robię tak z jabłkami http://kasiekwgotuje.blogspot.com/2012/10/jabek-czas.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. osobiście cynamon uwielbiam... a jabłka faszeruję ricottą ;)

    OdpowiedzUsuń

Top Blogi Durszlak.pl