czwartek, 22 listopada 2012

Pomoz sobie dieta! - Jesienno- zimowa ochrona przed infekcjami


Pomóż sobie dietą - Jesienno- zimowa ochrona przed infekcjami

Jesienna aura, panująca za oknem udziela się naszemu samopoczuciu. Zauważamy w tym okresie wiele niepokojących objawów tj. osłabienie naszego organizmu, senność, itp. Ponadto krótsze dni oraz niska temperatura działają demotywująco na podejmowanie aktywności fizycznej. Niestety w tym okresie łatwo o przeziębienia, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych w diecie, aby uchronić się przez infekcjami.
Jesienią i zimą nasz organizm potrzebuję tyle samo lub mniej energii co latem, uzależnione jest to od podejmowania aktywności fizycznej. Należy pamiętać o odpowiedniej dawce ruchu, która hartuje organizm, dzięki temu będziemy cieszyć się zdrowieć oraz co ważne nie przytyjemy w zimie.
Odżywiaj się regularnie i prawidłowo zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i dostarczaj tych składników odżywczych, mających pozytywne oddziaływanie na Twoją odporność. Główne znaczenie będą miały tu witaminy, które wykazują działanie antyoksydacyjne witaminy C, A i E oraz witaminy z grupy B, działające pozytywnie na układ nerwowy.

Propozycja 1
Sałatka z grejpfrutem/pomarańczą/ananasem
Świeże warzywa i owoce dostarczają nam sporej dawki witamin i składników mineralnych. Dodatek grejpfruta lub pomarańczy obfitującego w witaminę C i flawonoidy, doskonale wpływa na układ odpornościowy, ponadto korzystnie oddziałuje na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Dodatek ananasa wskazany jest szczególnie osobom osłabionym ze względu na zawartość witamin z grupy B.

Propozycja 2
Kanapka z masłem pietruszkowo-czosnkowym
Pełnoziarnisty chleb zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Owe składniki wykazują korzystne działanie na układ nerwowy, dzięki czemu lepiej znosimy stres i nie poddajemy się jesiennej aurze za oknem. Należy pamiętać, aby pieczywo i produkty pełnoziarniste bogate w węglowodany złożone stanowiły 55-60% udziału energetycznego w diecie. Masło bogate jest w witaminę A rozpuszczalną w tłuszczach, jednakże należy pamiętać o ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych na poczet tłuszczów roślinnych również obfitych w witaminy antyoksydacyjne. Świetnym dodatkiem do kanapek będzie połączenie czosnku z pietruszką. Natka pietruszki jest doskonałą przyprawą, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie.  Jest bogata w składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, wapń, oraz witaminy: b-karoten, B1, B2, B6, C. Natka pietruszki chroni nas przed wolnymi rodnikami, działając antyoksydacyjnie. W połączeniu z czosnkiem, który jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, ze względu na specyficzne związki chemiczne wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Dodatek tych dwóch składników produktów bogatych  w składniki odżywcze pozytywnie wpłynie na organizm. Zaleca się dodawanie natki pietruszki oraz innych zielonolistnych przypraw do zup, sałatek, kanapek. 


Propozycja 3
Łódeczki cykoriowe z łososiowym twarożkiem
Cykoria zawiera w sobie związki chemiczne pobudzające działanie wątroby, a co za tym idzie usprawnia jej działanie, wspomagając procesy detoksykacji organizmu. Dodatkowo również ułatwia trawieni i przyśpiesza przemianę materii. Dzięki zawartości witaminy C wykazuję właściwości antyoksydacyjne. Dodatek tłustej ryby - bogatej w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz koenzym Q10 wspomaga działanie cykorii neutralizując toksyny oraz usprawniając odporność układu krążenia.

Propozycja 4
Rosół
Ugotowany na mięsie drobiowym bez skóry i wołowym z dużą ilością warzyw, szczególnie z cebulą i czosnkiem, przede wszystkim rozgrzeje i dostarczy dużą ilość witamin. Posypany na talerzu natką pietruszki, wzbogaci danie nie tylko w walory smakowe ale i odżywcze, co uchroni przed infekcjami.

Propozycja 5
Orientalny krem z dyni z prażonymi pestkami
Jesień sprzyja kolorowym warzywom i owocom na talerzu, warto eksperymentować, aby dostarczać bogactwa witamin i składników mineralnych. Dynia zawiera witaminy:  B1, B2, PP, E i C. Bogata jest też w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, a także selen, cynk, miedź i mangan. B-karotek, który obfituje w miąższu dyni poprawia koloryt skóry, wykazuje korzystne działanie na narząd wzroku, wykazuje również działanie przeciwzapalne.  Przygotowana zupa krem z dodatkiem orientalnych przypraw tj. kardamon, cynamon, imbir, które pobudzą układ krążenia, działając rozgrzewająco, wspomagając układ odpornościowy poprzez działanie przeciwzapalne. Warto też dodać prażone pestki dyni lub słonecznika, które zawierają dużą ilość tłuszczów nienasyconych, co wzbogaca wartość odżywczą potrawy.

Propozycja 6
Owsianka z jesiennym cynamonowym jabłkiem i orzechami
Idealne rozwiązanie na ciepłe szybkie śniadanie, które podczas jesiennych zimnych poranków rozgrzeje organizm. Płatki owsiane bogate w selen oraz cynk, które to odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu bariery immunologicznej organizmu. Starte jabłko z cynamonem dostarczy głównie witaminy C oraz błonnika, doda również aromatu. Warto dostarczać również tłuszczów roślinnych, które mają znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych tj. m.in. miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, zjadane w rozsądnych ilościach wspomagają układ odpornościowy.



Propozycja 7
Jogurt naturalny z kiełkami
Kiełki są skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych. Chronią przed działaniem wolnych rodników, poprawiają odporność organizmu oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Doskonale wzbogacą kanapki, danie. Pamiętajmy o tym, aby spożywać je jak najświeższe, zaleca się samemu przygotowywanie kiełków, gdyż te dostępne w sklepie nie mają już takiej wartości odżywczej. Jogurt naturalny swoje zdrowotne właściwości probiotyczne zawdzięcza szczepom bakterii. Wspomaga działanie układu pokarmowego, dlatego powinien być stałym elementem codziennej diety.

Propozycja 8
Herbaty
W chłodniejsze dni częściej sięgamy po ciepłe napoje. Warto zrezygnować z kolejnej kawy lub czarnej herbaty, i zaparzyć sobie herbatę z dzikiej róży, aronii, maliny, lipy, czarnego bzu. Dodatek cytryny do lekko ostudzonej herbaty wzmocni jej działanie, wzbogaci napar w witaminę C niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania bariery immunologicznej. Cynamon, imbir, goździki, dodane do naparu silne rozgrzeją, oraz wykażą działanie przeciwzapalne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Top Blogi Durszlak.pl