W każdym wieku oraz niezależnie od płci należy dbać o odpowiednie odżywianie oraz kondycje
swojego ciała, aby uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi. Jedną z nich
jest osteoporoza.
Osteoporoza to
choroba, polegająca na zmniejszaniu się gęstości i jakości kości, co w konsekwencji powoduje osłabienie całego szkieletu oraz zwiększonej podatności
na złamania. Kości to żywa
tkanka, która w trakcie naszego rozwoju ulega licznym zmianom. W okresie
dzieciństwa oraz dorastania dominuję tworzenie nowych komórek do uzyskania
docelowej masy szkieletu uwarunkowanej genetycznie. U osób dorosłych oraz
starszych dominuję utrata masy kostnej oraz procesy naprawcze.
Istnieje
szereg czynników, które sprzyjają rozwojowi osteoporozy, należą do nich: płeć żeńska, wiek powyżej 50 roku życia, menopauza, nieodpowiednia dieta, palenie
tytoniu, nadużywanie kawy, napojów gazowanych oraz alkoholu, niska aktywność fizyczna, szczupła budowa,
uwarunkowania rodzinne. Nie poznano dotąd jednej konkretnej przyczyny
zachorowalności na osteoporozę, nasze zachowania zdrowotne w każdym wieku mają
wpływ na jej ewentualny rozwój , dlatego też istotna jest wczesna profilaktyka.
Głównym
budulcem kości są białka, wapń oraz inne składniki mineralne. Ta specyficzna
budowa sprawia, że odpowiednie odżywianie stanowi kluczowy element w
profilaktyce osteoporozy. Celem diety jest spowolnienie procesu demineralizacji
szkieletu, dzięki odpowiedniej podaży wapnia i poprawie wchłaniania składników
mineralnych.
Wapń jest
najważniejszym składnikiem, kości, nadaje im wytrzymałość, ma również znaczenie
w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz mięśniowego. W zależności od wieku
ilość wapnia dostarczanego w diecie różni się znacznie i tak: największe
zapotrzebowanie występuję u dzieci, młodzieży dorastającej (700-1300mg/db) oraz
osób starszych. Młody organizm potrzebuje wapnia do rozwoju, budowy nowych
komórek i wysycenia kośćca, u osób starszych zwiększone zapotrzebowanie wynika
ze zmniejszonej zdolności przyswajania wapnia z diety i wynosi ok. 1000-1300mg.
Średnia dzienna podaż wapnia nie powinna być niższa niż 1000mg/db.
Najlepszym
źródłem wapnia w diecie są produkty nabiałowe takie jak: mleko, przetwory
mleczne: sery, jogurty, kefiry itp. Innymi produktami, które mogą wzbogacić
naszą dietę w wapń są: zielone warzywa, owoce (np. suszone morele), ryby,
orzechy brazylijskie, migdały, produkty zbożowe. Na rynku istnieją produktu
wzbogacone w wapń, głównie jest to żywność ze specjalnym przeznaczeniem dla
wegetarian lub dla osób nie tolerujących mleka krowiego tj. mleko sojowe, tofu.
Ważną kwestią
dla każdego kto dba o odpowiednią podaż wapnia w diecie jest jego biodostępność
czyli zdolność do przyswajania składnika odżywczego przez organizm. Niektóre
składniki występujące naturalnie w pożywieniu mogą osłabiać przyswajanie
wapnia, wymienić należy tu głównie fityniany występujące w warzywach zielono
liściastych np. w szczawiu, które powodują, że wapń w nich zawarty nie
przyswaja się. Innymi czynnikami utrudniającymi przyswajanie, ale również
powodujące utratę wapnia z organizmu jest kofeina oraz dieta bogata w sód.
Składnikiem,
który wspomaga wchłanianie wapnia jest witamina D, jest ona niezbędna dla
funkcjonowania układu kostnego oraz zachowania równowagi wapniowo-fosforanowej
w organizmie.
W produktach spożywczych występuję w niewielkich ilościach głównie w nabiale,
tranie, wątrobie, grzybach oraz drożdżach. Głównym źródłem tej witaminy jest
synteza skórna, dlatego codziennie należy przebywać na świeżym powietrzu oraz
poddawać ekspozycji na promienie słoneczne swoje ciało przez 10 do 20 minut aby
ją absorbować. Szczególną troską w stosunku do dostarczania witaminy D należy
otoczyć dzieci, które w trakcie intensywnego wzrostu potrzebują odpowiedniej ilości
zarówno wit.D oraz wapnia , które zapobiegają krzywicy; oraz osoby starsze,
których zdolności przyswajania wapnia są znacznie zmniejszone,a osoby te
rzadziej przebywają na świeżym powietrzu.
Innymi
produktami i składnikami mającymi znaczenie w utrzymaniu mocnych kości jest
białko, które pełni funkcje budulcową, witamina K – pełni funkcje mineralizacji
kości, składniki mineralne takie jak: magnez, cynk - mają znaczenie odbudowie i prawidłowej
gospodarce mineralnej szkieletu.
Podsumowując kwestie
żywieniowe, odpowiednio zbilansowana dieta pod względem ilościowym i
jakościowym, dostarczająca wszystkie składniki odżywcze takie jak białka,
węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne (wapń) ma istotny wpływ w
kształtowaniu mocnych i wytrzymałych kości. Unikajmy używek w postaci kawy,
alkoholu czy papierosów mają one negatywne oddziaływanie nie tylko na kości ale
na zdrowie ogółem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz