Lato to
doskonały czas kiedy obficie goszczą na naszym stole warzywa i owoce. W tym okresie mają one najwięcej wartości
odżywczych. Jest to także najlepsza okazja do wyrobienia u dzieci dobrych
nawyków żywieniowych, poznania przez nie
nieznanych dotąd smaków.
Nadeszło lato i
wakacje. Warto korzystać z tego przyjaznego czasu aby przekonać dziecko do
spożywania surówek i sałatek owocowych. Niezależnie od pory roku posiłki dzieci
powinny być różnorodne pod względem wartości odżywczych. W okresie wakacyjnym o
urozmaicenie posiłków jest bardzo łatwo ze względu na dostępność świeżych
warzyw i owoców. Przygotowując posiłki nie wolno zapominać o produktach
zbożowych takich jak ryż, makaron, kasza, chleb, płatki owsiane itp., które powinny
występować w 3 głównych posiłkach. Dzieciom, możemy przygotować lekkie dania,
które zawierają w sobie dodatek zbożowy oraz bogactwo witamin i minerałów,
czyli warzyw. Nie korzystajmy z gotowych posiłków dostępnych w „barach szybkiej
obsługi”, dużo więcej korzyści da naszemu dziecku spożycie dania
pełnowartościowego.
Najczęstsze
błędy żywieniowe u naszych dzieci to:
1.
Brak nawyku codziennego zjadania pełnowartościowego śniadania.
Wykazano,
iż spożywanie śniadania codziennie wpływa pozytywnie na koncentrację oraz
wydolność umysłową, fizyczną. Reguluję gospodarkę węglowodanową, zapewniając
nam odpowiednią podaż energii, pozwalającą na sprawniejsze działanie podczas
codziennych zmagań. Jednocześnie ułatwia organizmowi sprawniej wydatkować
energię spożytą w pozostałych posiłkach nie wymuszając jej magazynowania w
postaci tłuszczu odkładanego w organizmie. Jeśli Twoje dziecko nie spożywa
śniadania, to pierwszym działaniem niezbędnym które należy wykonać jest jego
wprowadzenie.
2. Mała ilość spożywanych posiłków oraz ich nieregularne spożycie.
Dzieci i młodzież oraz osoby
dorosłe powinny codziennie spożywać 5 posiłków. Ilość zjadanych posiłków
koreluję ze wskaźnikiem BMI (body mass index – stosunek masy ciała do wzrostu²)
tj. im mniejsza liczba posiłków spożywana w ciągu dnia, tym większa wartość
wskaźnika BMI, czyli większa masa ciała. Wynika z tego jednoznacznie, że
zjadanie 5 posiłków dziennie z zachowaniem odpowiednich przerw tj. 3-4 godzin
powoduję pozytywne oddziaływanie na gospodarkę energetyczną organizmu,
minimalizując znacznie problemy z nadmiarem masy ciała zarówno u dzieci, jak i
dorosłych.
3.
Zbyt duża energetyczność posiłków. Podjadanie.
Problem
nadwagi wynika z nieumiarkowanego jedzenia, niezgodnego z zapotrzebowaniem oraz
niedostosowanego do uprawianej aktywności fizycznej. Dbajmy o to, by nie
dostarczać młodemu organizmowi zbędnej nadwyżki energii w postaci słodyczy czy
słodkich gazowanych napoi. Pamiętajmy, że każdy pokarm o ciężarze energetycznym
jest posiłkiem, niezależnie czy będzie to sok, czy cukierek spożyty w małym
odstępstwie czasu, będzie on znacznie obciążał gospodarowanie energią w organizmie.
W każdym pełnowartościowym racjonalnym menu znajdzie się miejsce na „coś
słodkiego”, czyli 1 cukierek, szklanka soku, owoc czy mały kawałek ciasta.
Istotny jest umiar szczególnie w okresie letnim, kiedy na naszej drodze staje
wiele pokus, starajmy się kierować zdrowym rozsądkiem i sięgać po zdrowe
przekąski tj. owoce, warzywa.
4.
Jedzenie Fast foodów
Żywność
oferowana w tego typu „restauracjach” jest żywnością wysokoprzetworzoną,
posiadającą nikłą wartość odżywczą. Nie służą ani dorosłym, ani dzieciom. Warto zastanowić się nad skutkami jakie niesie za sobą spożywanie śmieciowego jedzenia.
Zainwestujemy zdrowie naszych pociech poprzez prawidłowe odżywianie, a zapunktuję to w przyszłości lepszym życiem. Kochajmy życie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz