Jogurtowo-kokosowa panna cotta z malinami!
Składniki na 8-10 małych porcji
400ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki wiórków kokosowych ok 25g
1 galaretka malinowa lub wiśniowa
250g malin
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny ok 24g
Przygotowanie:
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o pół szklanki. Ostudzić, następnie wlać do foremek mniej więcej do połowy ich objętości. Ułożyć maliny do galaretki i odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
Żelatynę wsypać do małej miseczki, dodać 2 łyżki gorącej wody wymieszać i odstawić na 10 minut. W międzyczasie do rondelka wlać jogurt naturalny, dodać cukier, wiórki kokosowe. Miksować, aż cukier się rozpuści a masa stanie się kremowa. Następnie do jogurtu powoli mieszając wlać rozrobioną żelatynę. Uzyskaną masę jogurtową wyłożyć na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Energetyczność dla 8-10 porcji to
82,7 -103 kcal
CUDO ! Zdjęcie mnie urzekło :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
Mnie urzekł banalny pomysł i smak! Super sprawa na romantyczny wieczór. Polecam!
OdpowiedzUsuń