wtorek, 2 października 2012

Naleśnikowo z porem i szynką szwarcwaldzką


Szybki pomysł na naleśniki w pikantnym wydaniu.

Dlaczego por? Por jest dość niedocenianym warzywem, choć nie powinno go zabraknąć w każdej kuchni. Rzadko używamy go jako główny składnik dania, ze względu na specyficzny ostry smak i aromat. Raczej chętnie dodajemy go do sałatek. Liście pora zawierają witaminy z grupy B, wiaminę C oraz składniki mineralne w tym głównie potas i wapń a także fosfor, magnez i żelazo. Swój aromat zawdzieczają olejkom eterycznym, bogatym w związki siarkowe, które wykazują działanie antybakteryjne. Ponadto, wykazuje zdolności obniżające cholesterol oraz działanie antyrodnikowe. W okresie jesienno-zimowym zalecany osobom podatnym na infekcje. 


Muszę również wspomnieć, iż por jest warzywem niskokalorycznym, co oznacza, że jest idealny również dla osób dbających o figurę. 

Por w 100g ma jedynie 25 kalorii. 

Jesienna inspiracja porem.

Składniki na 2-4 osób:

250g mąki pszennej pełnoziarnistej

250ml mleka 2%
150ml wody 
1 jajko kurze
czubata łyżka otrębów ok. 10g

Farsz:
Por ok 160g
5g oliwa z oliwek,
przyprawy wg uzniania np. curry, chilli, 
Szynka  szwarcwaldzka 1 plaster na naleśnik 15g

Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśniowe łączymy ze sobą. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczowej. Następnie przygotowujemy międzyczasie farsz. Pora dokładnie myjemy i siekamy drobno, w zależności od preferencji można skroić całego pora lub tylko białą część, która jest delikatniejsza w smaku i konsystencji. Podsmażamy pora na na niewielkiej ilości łuszczu, dusimy do miękkości zalewając wodą lub bulionem.  Następnie przyprawiamy ulubionymi ziołami wg uznania. Na każdym naleśniku układamy plaster  szynki szwarcwaldzkiej następnie nakładamy duszonego pora i zawijamy naleśniki. Gotowe! 








1 komentarz:

  1. Uwielbiam naleśniki z porem, bardzo podoba mi się ta wersja :D

    OdpowiedzUsuń

Top Blogi Durszlak.pl