Pomóż sobie dietą - Jesienno- zimowa ochrona przed infekcjami
Jesienna aura,
panująca za oknem udziela się naszemu samopoczuciu. Zauważamy w tym okresie
wiele niepokojących objawów tj. osłabienie naszego organizmu, senność, itp.
Ponadto krótsze dni oraz niska temperatura działają demotywująco na
podejmowanie aktywności fizycznej. Niestety w tym okresie łatwo o
przeziębienia, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości
składników odżywczych w diecie, aby uchronić się przez infekcjami.
Jesienią i zimą nasz
organizm potrzebuję tyle samo lub mniej energii co latem, uzależnione jest to
od podejmowania aktywności fizycznej. Należy pamiętać o odpowiedniej dawce
ruchu, która hartuje organizm, dzięki temu będziemy cieszyć się zdrowieć oraz
co ważne nie przytyjemy w zimie.
Odżywiaj się regularnie
i prawidłowo zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i dostarczaj tych
składników odżywczych, mających pozytywne oddziaływanie na Twoją odporność.
Główne znaczenie będą miały tu witaminy, które wykazują działanie
antyoksydacyjne witaminy C, A i E oraz witaminy z grupy B, działające
pozytywnie na układ nerwowy.
Propozycja 1
Sałatka z grejpfrutem/pomarańczą/ananasem
Świeże warzywa i owoce dostarczają
nam sporej dawki witamin i składników mineralnych. Dodatek grejpfruta lub
pomarańczy obfitującego w witaminę C i flawonoidy, doskonale wpływa na układ
odpornościowy, ponadto korzystnie oddziałuje na układ krążenia, regulując
ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Dodatek ananasa wskazany jest
szczególnie osobom osłabionym ze względu na zawartość witamin z grupy B.
Propozycja 2
Kanapka z masłem
pietruszkowo-czosnkowym
Pełnoziarnisty chleb zawiera witaminy z grupy
B oraz składniki mineralne. Owe składniki wykazują korzystne działanie na układ
nerwowy, dzięki czemu lepiej znosimy stres i nie poddajemy się jesiennej aurze
za oknem. Należy pamiętać, aby pieczywo i produkty pełnoziarniste bogate w
węglowodany złożone stanowiły 55-60% udziału energetycznego w diecie. Masło
bogate jest w witaminę A rozpuszczalną w tłuszczach, jednakże należy pamiętać o
ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych na poczet tłuszczów roślinnych również obfitych
w witaminy antyoksydacyjne. Świetnym dodatkiem do kanapek będzie połączenie
czosnku z pietruszką. Natka pietruszki jest doskonałą przyprawą, która
korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest
bogata w składniki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, wapń, oraz
witaminy: b-karoten, B1, B2, B6, C. Natka pietruszki chroni nas przed wolnymi
rodnikami, działając antyoksydacyjnie. W połączeniu z czosnkiem, który jest
jedną z najstarszych roślin leczniczych, ze względu na specyficzne związki
chemiczne wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwbakteryjne oraz
przeciwzapalne. Dodatek tych dwóch składników produktów bogatych w składniki odżywcze pozytywnie wpłynie na
organizm. Zaleca się dodawanie natki pietruszki oraz innych zielonolistnych
przypraw do zup, sałatek, kanapek.
Propozycja 3
Łódeczki cykoriowe z łososiowym
twarożkiem
Cykoria zawiera w sobie związki chemiczne
pobudzające działanie wątroby, a co za tym idzie usprawnia jej działanie,
wspomagając procesy detoksykacji organizmu. Dodatkowo również ułatwia trawieni
i przyśpiesza przemianę materii. Dzięki zawartości witaminy C wykazuję
właściwości antyoksydacyjne. Dodatek tłustej ryby - bogatej w niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe oraz koenzym Q10 wspomaga działanie
cykorii neutralizując toksyny oraz usprawniając odporność układu krążenia.
Propozycja 4
Rosół
Ugotowany na mięsie drobiowym bez skóry i
wołowym z dużą ilością warzyw, szczególnie z cebulą i czosnkiem, przede
wszystkim rozgrzeje i dostarczy dużą ilość witamin. Posypany na talerzu natką
pietruszki, wzbogaci danie nie tylko w walory smakowe ale i odżywcze, co
uchroni przed infekcjami.
Propozycja 5
Orientalny krem z dyni z
prażonymi pestkami
Jesień sprzyja kolorowym warzywom i owocom na
talerzu, warto eksperymentować, aby dostarczać bogactwa witamin i składników
mineralnych. Dynia zawiera witaminy: B1,
B2, PP, E i C. Bogata jest też w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, a także
selen, cynk, miedź i mangan. B-karotek, który obfituje w miąższu dyni poprawia
koloryt skóry, wykazuje korzystne działanie na narząd wzroku, wykazuje również
działanie przeciwzapalne. Przygotowana
zupa krem z dodatkiem orientalnych przypraw tj. kardamon, cynamon, imbir, które
pobudzą układ krążenia, działając rozgrzewająco, wspomagając układ
odpornościowy poprzez działanie przeciwzapalne. Warto też dodać prażone pestki
dyni lub słonecznika, które zawierają dużą ilość tłuszczów nienasyconych, co
wzbogaca wartość odżywczą potrawy.
Propozycja 6
Owsianka z jesiennym
cynamonowym jabłkiem i orzechami
Idealne rozwiązanie na ciepłe szybkie
śniadanie, które podczas jesiennych zimnych poranków rozgrzeje organizm. Płatki
owsiane bogate w selen oraz cynk, które to odgrywają istotną rolę w
funkcjonowaniu bariery immunologicznej organizmu. Starte jabłko z cynamonem
dostarczy głównie witaminy C oraz błonnika, doda również aromatu. Warto
dostarczać również tłuszczów roślinnych, które mają znaczenie w profilaktyce
chorób cywilizacyjnych tj. m.in. miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, zjadane w
rozsądnych ilościach wspomagają układ odpornościowy.
Propozycja 7
Jogurt naturalny z kiełkami
Kiełki są skoncentrowanym źródłem witamin i
składników mineralnych. Chronią przed działaniem wolnych rodników, poprawiają
odporność organizmu oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Doskonale
wzbogacą kanapki, danie. Pamiętajmy o tym, aby spożywać je jak najświeższe,
zaleca się samemu przygotowywanie kiełków, gdyż te dostępne w sklepie nie mają
już takiej wartości odżywczej. Jogurt naturalny swoje zdrowotne właściwości probiotyczne
zawdzięcza szczepom bakterii. Wspomaga działanie układu pokarmowego, dlatego
powinien być stałym elementem codziennej diety.
Propozycja 8
Herbaty
W chłodniejsze dni częściej sięgamy po ciepłe
napoje. Warto zrezygnować z kolejnej kawy lub czarnej herbaty, i zaparzyć sobie
herbatę z dzikiej róży, aronii, maliny, lipy, czarnego bzu. Dodatek cytryny do
lekko ostudzonej herbaty wzmocni jej działanie, wzbogaci napar w witaminę C
niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania bariery immunologicznej. Cynamon,
imbir, goździki, dodane do naparu silne rozgrzeją, oraz wykażą działanie
przeciwzapalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz