Cynamon
Któż nie kocha aromatycznego zapachu tej
korzennej przyprawy, jabłka z dodatkiem cynamonu dodają szarlotce niezwykle
świątecznego klimatu…nieprawdaż? Cynamon jest znany już od czasów starożytnych.
Niezwykle ceniony w tamtych czasach ze względu na prozdrowotne właściwości, w
naszej kuchni również znajduję swoje miejsce, aczkolwiek trochę zapomniane.
Dlaczego
cynamon powinien być cenioną przyprawą w naszej kuchni?
Cynamon, jako przyprawa pozyskiwany jest ze
zmielonej kory drzewa cynamonowego, ma różnorodne zastosowania. Przeważnie
znamy i używamy tej przyprawy, jako sposób na
aromatyzowanie napojów, deserów, potraw mlecznych, ciast. Cynamon
znajduję również świetne zastosowanie w kosmetyce np. w peelingach.
Cynamonowi przypisuję się silne działanie
antybakteryjne, grzybobójcze, dlatego też zaleca się dodatek tej aromatycznej przyprawy
w celu zapobiegania przeziębień i grypy. Dodatkowo działa rozgrzewająco i
rozluźniająco. Często stosowany, jako środek leczniczy w stanach skurczowych
przewodu pokarmowego, wzdęciach i biegunkach. Ułatwia i przyśpiesza trawienie. Okazuję
się, że cynamon doskonale nadaję się do naturalnego obniżania poziomu glukozy,
trójglicerydów i cholesterolu we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Jak wiadomo do wszystkiego trzeba podchodzić z
umiarem do cynamonu też. Otóż nie zaleca się stosowania tej przyprawy w dużych ilościach u osób z chorobą
wrzodową żołądka i dwunastnicy, dzieci oraz kobiet w ciąży. Umiarkowane ilości są dozwolone
każdemu – korzystajmy szczególnie, że idą Święta.
Znacie jakiś
fajny przepis na pieczone faszerowane jabłka?
ja robię tak z jabłkami http://kasiekwgotuje.blogspot.com/2012/10/jabek-czas.html
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńosobiście cynamon uwielbiam... a jabłka faszeruję ricottą ;)
OdpowiedzUsuń