Poświąteczne oczyszczanie
Święta, święta i po świętach…,a niedługo
sylwester. Co zrobić, aby z sukcesem zmieścić się w ulubiona sukienkę, a
pozostał tylko tydzień? W tym okresie modne są głodówki i diety oczyszczające,
jednakże jako dietetyk przestrzegam,
przed takimi sposobami, jeśli nie chcemy czuć się zmęczeni podczas noworocznej
imprezy i dodatkowo obniżyć swojej przemiany materii.
Szybkie efekty diety to szybki
efekt jojo! Praktycznie każdy, kto kiedyś stosował dietę, która w tydzień
pozwoliła zgubić 5-7 kilogramów później boryka się z powrotem niechcianych
kilogramów. Warto o tym pamiętać, przy doborze skutecznej kuracji dietetycznej.
Szybko nie znaczy trwale i zdrowo!
„Motywacja jest tym, co pozwala
ci zacząć. Nawyk jest tym, co pozwala ci wytrwać”
Nowy Rok sprzyja
postanowieniom! Ale zanim 2013 nastąpi zacznij JUŻ, TERAZ! Czemu nie?!
„Nigdy nie odkładaj na jutro
czegoś, co możesz zrobić dzisiaj”
Możemy oczyszczać nasz organizm
przez cały rok, stosując dietę, czyli racjonalne zbilansowane odżywianie. Bogate
w składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Specyficzne
działanie oczyszczające zawdzięczamy niektórym produktom spożywczym, które dziś
omówimy.
Buraki – Znakomite źródło kwasu
foliowego, wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi oraz poziom
cholesterolu. Sok z buraków jest bogaty w potas, magnez, żelazo i witaminę C.
Buraki odkwasz
Owoce i warzywa – Szczególnie te
o dużej zawartości witamin antyoksydacyjnych A, C, E, których działanie można
porównać do odkurzacza. Skutecznie oczyszczają organizm z wolnych rodników.
Szczególnie polecane są owoce cytrusowe: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki.
Szczególne działanie wykazuje sok z grejpfruta, który obniża ciśnienie i poziom
cholesterolu, ma małą kaloryczność oraz przyśpiesza metabolizm.
Marchew – Regularne spożycie
marchewki lub świeżo wyciskanego soku z marchwi, dostarcza naszemu organizmowi,
prawdziwe doładowanie β-karotenu, dzięki czemu, cieszyć się będziemy sokolim
wzrokiem, mocnymi, lśniącymi włosami oraz gładką skórą. Doskonale oczyszcza,
dzięki zawartości błonnika.
Sok pomidorowy – Ten
niskokaloryczny napój jest bogaty w potas, witaminę C oraz likopen, który jako
jeden z wielu przeciwutleniaczy doskonale rozprawi się z wolnymi rodnikami.
Warto wiedzieć, że likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, kilka kropel oliwy
z oliwek sprawi, że lepiej go przyswoimy. Oczywiście zachęcam do
przygotowywania samodzielnie soku pomidorowego, ten dostępny w sklepach
obfituje w sól.
Błonnik – Ta substancja balastowa
jest głównym środkiem w walce z nadwagą i otyłością. To dzięki błonnikowi
pozbywamy się wielu toksyn, nadmiaru tłuszczu w diecie, usprawniamy trawienie,
pozbywamy się zaparć. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 27-40g/dzień.
Produkty bogate w błonnik to pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.
Aktywność fizyczna – Nic tak nie
przyśpiesza przemiany materii jak aktywność fizyczna. Co najmniej godzina
dziennie przyczyni się do lepszego samopoczucia, spalania kalorii oraz
oczyszczania organizmu.
Poniżej przedstawimy przykładowy
jadłospis z doładowaniem witaminowym. Chcemy Was przekonać, że aby oczyścić
organizm wcale nie trzeba się głodzić. Wystarczy zadbać o odpowiednia ilość
witamin i składników mineralnych, które jako naturalne antyoksydanty rozprawią
się z toksynami i wolnymi rodnikami.
Przykładowy
jadłospis 1400 kcal
Mandarynkowa
owsianka z migdałami
50 g płatki
owsiane
250 ml mleko
spożywcze 2%
100g
mandarynki
5 g migdały
w płatkach
Chrupiące wafle z polędwicą
i papryką
20 g wafle
ryżowe
20 g
polędwic drobiowa
100 g
papryka czerwona
Natka
pietruszki
Pstrąg w migdałach, ryż z
warzywami
120 g pstrąg
świeży, filet bez skóry
10 g olej
rzepakowy
50 g ryż
brązowy
250 g brokuł
świeży
100 g
marchew świeża
10 g migdały
w płatkach
Zioła, sok z
cytryny
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuł
dzielimy na różyczki, marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę, przygotowujemy
warzywa na parze.
Rybę przyprawiamy i skrapiamy sokiem z
cytryną. Następnie obsypujemy migdałami, zawijamy w folie i zapiekamy w piekarniku
przez 15-20 minut. Gotową rybę podajemy z ryżem i warzywami. Całosć posypujemy
natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami. Smacznego!
Koktajl bananowy
100 ml kefir
naturalny 2%
120 g banan
Wszystkie składniki miksujemy, lub zjadamy
osobno.
Sałatka
śródziemnomorska
Sałata do woli
(może być mix sałat)
35 g chleb
żytni pełnoziarnisty
150 g
pomidor
50 g papryka
czerwona
50 g ogórek
kwaszony
20 g feta
10-12% tłuszczu
15 g oliwki
zielone marynowane
5 g oliwa z
oliwek
Sok z
cytryny, zioła (bazylia, oregano, natka pietruszki)
Na zrzucenie tego, co przyjęłam, nie mam już szans przed sylwestrem... ;)
OdpowiedzUsuńOj, przyda się po świętach... :)
OdpowiedzUsuń