środa, 26 grudnia 2012

Poświąteczne oczyszczanie cz. 2




Poświąteczne oczyszczanie

Święta, święta i po świętach…,a niedługo sylwester. Co zrobić, aby z sukcesem zmieścić się w ulubiona sukienkę, a pozostał tylko tydzień? W tym okresie modne są głodówki i diety oczyszczające, jednakże  jako dietetyk przestrzegam, przed takimi sposobami, jeśli nie chcemy czuć się zmęczeni podczas noworocznej imprezy i dodatkowo obniżyć swojej przemiany materii.

Szybkie efekty diety to szybki efekt jojo! Praktycznie każdy, kto kiedyś stosował dietę, która w tydzień pozwoliła zgubić 5-7 kilogramów później boryka się z powrotem niechcianych kilogramów. Warto o tym pamiętać, przy doborze skutecznej kuracji dietetycznej. Szybko nie znaczy trwale i zdrowo!



Motywacja jest tym, co pozwala ci zacząć. Nawyk jest tym, co pozwala ci wytrwać
Nowy Rok sprzyja postanowieniom! Ale zanim 2013 nastąpi zacznij JUŻ, TERAZ! Czemu nie?! 

„Nigdy nie odkładaj na jutro czegoś, co możesz zrobić dzisiaj”

Możemy oczyszczać nasz organizm przez cały rok, stosując dietę, czyli racjonalne zbilansowane odżywianie. Bogate w składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Specyficzne działanie oczyszczające zawdzięczamy niektórym produktom spożywczym, które dziś omówimy.


Buraki – Znakomite źródło kwasu foliowego, wykazuje działanie obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Sok z buraków jest bogaty w potas, magnez, żelazo i witaminę C. Buraki odkwasz

Owoce i warzywa – Szczególnie te o dużej zawartości witamin antyoksydacyjnych A, C, E, których działanie można porównać do odkurzacza. Skutecznie oczyszczają organizm z wolnych rodników. Szczególnie polecane są owoce cytrusowe: grejpfruty, pomarańcze, mandarynki. Szczególne działanie wykazuje sok z grejpfruta, który obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, ma małą kaloryczność oraz przyśpiesza metabolizm.

Marchew – Regularne spożycie marchewki lub świeżo wyciskanego soku z marchwi, dostarcza naszemu organizmowi, prawdziwe doładowanie β-karotenu, dzięki czemu, cieszyć się będziemy sokolim wzrokiem, mocnymi, lśniącymi włosami oraz gładką skórą. Doskonale oczyszcza, dzięki zawartości błonnika.

Sok pomidorowy – Ten niskokaloryczny napój jest bogaty w potas, witaminę C oraz likopen, który jako jeden z wielu przeciwutleniaczy doskonale rozprawi się z wolnymi rodnikami. Warto wiedzieć, że likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, kilka kropel oliwy z oliwek sprawi, że lepiej go przyswoimy. Oczywiście zachęcam do przygotowywania samodzielnie soku pomidorowego, ten dostępny w sklepach obfituje w sól.

Błonnik – Ta substancja balastowa jest głównym środkiem w walce z nadwagą i otyłością. To dzięki błonnikowi pozbywamy się wielu toksyn, nadmiaru tłuszczu w diecie, usprawniamy trawienie, pozbywamy się zaparć. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 27-40g/dzień. Produkty bogate w błonnik to pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.

Aktywność fizyczna – Nic tak nie przyśpiesza przemiany materii jak aktywność fizyczna. Co najmniej godzina dziennie przyczyni się do lepszego samopoczucia, spalania kalorii oraz oczyszczania organizmu. 

Poniżej przedstawimy przykładowy jadłospis z doładowaniem witaminowym. Chcemy Was przekonać, że aby oczyścić organizm wcale nie trzeba się głodzić. Wystarczy zadbać o odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych, które jako naturalne antyoksydanty rozprawią się z toksynami i wolnymi rodnikami.

Przykładowy jadłospis 1400 kcal

Mandarynkowa owsianka z migdałami
50 g płatki owsiane
250 ml mleko spożywcze 2%
100g mandarynki
5 g migdały w płatkach

Chrupiące wafle z polędwicą i papryką
20 g wafle ryżowe
20 g polędwic drobiowa
100 g papryka czerwona
Natka pietruszki

Pstrąg w migdałach, ryż z warzywami
120 g pstrąg świeży, filet bez skóry
10 g olej rzepakowy
50 g ryż brązowy
250 g brokuł świeży
100 g marchew świeża
10 g migdały w płatkach
Zioła, sok z cytryny
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki, marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę, przygotowujemy warzywa na parze.
Rybę przyprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryną. Następnie obsypujemy migdałami,  zawijamy w folie i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut. Gotową rybę podajemy z ryżem i warzywami. Całosć posypujemy natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami. Smacznego!

Koktajl bananowy
100 ml kefir naturalny 2%
120 g banan
Wszystkie składniki miksujemy, lub zjadamy osobno.

Sałatka śródziemnomorska
Sałata do woli (może być mix sałat)
35 g chleb żytni pełnoziarnisty
150 g pomidor
50 g papryka czerwona
50 g ogórek kwaszony
20 g feta 10-12% tłuszczu
15 g oliwki zielone marynowane
5 g oliwa z oliwek
Sok z cytryny, zioła (bazylia, oregano, natka pietruszki)


2 komentarze:

Top Blogi Durszlak.pl