Wino napój Bogów
Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. Pewnie nie jednokrotnie zastanawialiście się jaki alkohol wybrać? Dziś powiemy Wam dlaczego warto sięgnąć właśnie po wino.
Tytułem
wstępu
Wino jest napojem alkoholowym
pozyskiwanym z owocu winorośli. Historia wina rozpoczyna się już w 6000 p.n.e.,
a uprawa winorośli została zainicjowana w południowej części Wielkiego Kaukazu.
Temu napojowi alkoholowemu przypisywano niezwykłe moce, dlatego też stanowiło
podstawowy napój burżuazji w najstarszych cywilizacjach. Początkowym miejscem
uprawy winorośli na wino był Egipt, z czasem napój ten zyskał na wartości i
produkcja wina rozprzestrzeniła się na inne państwa świata.
Wartości odżywcze
Makroskładniki i mikroskładniki obecne w produkcie przerobu winogron, stanowią o jego atrakcyjności i walorach smakowych i odżywczych. W winie obecne są: białka, węglowodany, błonnik, woda, alkohol, składniki mineralne, mikroelementy, witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz aldehydy.
Makroskładniki i mikroskładniki obecne w produkcie przerobu winogron, stanowią o jego atrakcyjności i walorach smakowych i odżywczych. W winie obecne są: białka, węglowodany, błonnik, woda, alkohol, składniki mineralne, mikroelementy, witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz aldehydy.
Składniki
odżywcze wina
|
Zawartość
w 1 litrze wina
| |
Białko
|
1
- 2 g
| |
Węglowodany
|
2
– 3g
| |
woda
|
730
– 920 ml
| |
Alkohol
|
75
– 160 g
| |
Sole
mineralne
|
Fosfor
|
100
– 200 mg
|
Magnez
|
50
– 200 mg
| |
Potas
|
700
– 1600 mg
| |
Sód
|
20
– 250 mg
| |
Wapń
|
50
– 200 mg
| |
Polifenole
|
1,2
– 3 g
| |
Mikroelementy
|
Cynk
|
0,1
– 5 mg
|
Mangan
|
0,5
– 3 mg
| |
Miedź
|
0,2
– 1 mg
| |
Żelazo
|
2
– 10 mg
| |
Witaminy
|
B1
|
0,1
mg
|
B2
|
0,1
– 0,2 mg
| |
PP
|
0,7
– 0,9 mg
| |
B5
|
0,3
– 0,5 mg
| |
B6
|
0,1
– 0,4 mg
| |
Inne
|
aldehydy
|
20
mg
|
W
winie występują duże zawartości polifenoli, które jak okazało się w przebiegu
wielu badań naukowych mają dobroczynne właściwości na zdrowie. Obecne w winie
polifenole to: fenylokwasy,
resweratrol i flawonoidy. Szczególną uwagę wzbudza pochodna stilbenu tj.
resweratrol. Jest to fitoestrogen, któremu zawdzięcza się silne właściwości
utleniające i chemioprewencyjne.Sugerowano, iż ten polifenol zostaje produkowany
przez roślinę, w celach obronnych. Znajduje się w skórce owoców, która ma
chronić przez wniknięciem patogennego czynnika czy promieni UV.
Wyniki
tych badań skłoniły do dalszych analiz tego związku. Do wielkiego przełomu
doszło w 1979 roku kiedy porównano charakter diety Amerykanów i Francuzów pod
względem wpływu jakości spożywanej żywności na zachorowalność na choroby układu
naczyniowo-sercowego. Stwierdzono wówczas, że pomimo ze dieta Francuzów i Amerykanów
w zasadzie się nie różni, śmiertelność francuskich obywateli spowodowana
manifestacjami z układu krążenia jest bardzo niska. Fenomen ten nazwany został
„francuskim paradoksem.”
Substancje
antyoksydacyjne obecne w winach cechują się znaczną aktywnością. Wykazano, iż
działanie antyutleniające w czerwonym winie jest 17 krotnie wyższe niż w winie
białym.
Prewencyjne
właściwości wina dotyczą działania
- przeciwnowotworowego
- przeciwzapalnego
- antyagregacyjnego
- antyoksydacyjnego
- przeciwgrzybiczego
Ponadto wino odznacza się działaniem
kardioprewencyjnym gdyż zawarte
w nim polifenole powodują obniżenie LDL (Low Density
Lipoprotein), a zwiększenie HDL(High Density Lipoprotein), zwanego
dobrym cholesterolem.
Prozdrowotne właściwości resweratrolu
zawartego w winie są wielorakie. Dotyczą bardzo dużej gamy schorzeń i stanowią
ogromne źródło korzyści chorób minimalizowaniu skutków chorób cywilizacyjnych. Należy
jednak wspomnieć, iż resweratrol obecny w czerwonym winie działa prewencyjnie
tylko wówczas, gdy spożywany jest regularnie i w małych ilościach. Działanie
resweratrolu warunkowane jest występowaniem alkoholu. Nadużywanie napoi
alkoholowych daje przeciwne do zamierzonych skutków reakcje. Dlatego istotny jest umiar. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz