środa, 5 grudnia 2012

Wino napój Bogów



Wino napój Bogów

Wino coraz częściej pojawia się na polskich stołach, zajmując miejsce mocnych alkoholi. Pewnie nie jednokrotnie zastanawialiście się jaki alkohol wybrać? Dziś powiemy Wam dlaczego warto sięgnąć właśnie po wino. 



Tytułem wstępu
Wino jest napojem alkoholowym pozyskiwanym z owocu winorośli. Historia wina rozpoczyna się już w 6000 p.n.e., a uprawa winorośli została zainicjowana w południowej części Wielkiego Kaukazu. Temu napojowi alkoholowemu przypisywano niezwykłe moce, dlatego też stanowiło podstawowy napój burżuazji w najstarszych cywilizacjach. Początkowym miejscem uprawy winorośli na wino był Egipt, z czasem napój ten zyskał na wartości i produkcja wina rozprzestrzeniła się na inne państwa świata.

Wartości odżywcze
Makroskładniki i mikroskładniki obecne w produkcie przerobu winogron, stanowią o jego atrakcyjności i walorach smakowych i odżywczych. W winie obecne są: białka, węglowodany, błonnik, woda, alkohol, składniki mineralne, mikroelementy, witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz aldehydy.


Składniki odżywcze wina
Zawartość w 1 litrze wina
Białko
1 - 2 g
Węglowodany
2 – 3g
woda
730 – 920 ml
Alkohol
75 – 160 g

Sole mineralne
Fosfor
100 – 200 mg
Magnez
50 – 200 mg
Potas
700 – 1600 mg
Sód
20 – 250 mg
Wapń
50 – 200 mg
Polifenole
1,2 – 3 g

Mikroelementy
Cynk
0,1 – 5 mg
Mangan
0,5 – 3 mg
Miedź
0,2 – 1 mg
Żelazo
2 – 10 mg


Witaminy
B1
0,1 mg
B2
0,1 – 0,2 mg
PP
0,7 – 0,9 mg
B5
0,3 – 0,5 mg
B6
0,1 – 0,4 mg
Inne
aldehydy
20 mg

W winie występują duże zawartości polifenoli, które jak okazało się w przebiegu wielu badań naukowych mają dobroczynne właściwości na zdrowie. Obecne w winie polifenole to: fenylokwasy, resweratrol i flawonoidy. Szczególną uwagę wzbudza pochodna stilbenu tj. resweratrol. Jest to fitoestrogen, któremu zawdzięcza się silne właściwości utleniające i chemioprewencyjne.Sugerowano, iż ten polifenol zostaje produkowany przez roślinę, w celach obronnych. Znajduje się w skórce owoców, która ma chronić przez wniknięciem patogennego czynnika czy promieni UV.

Wyniki tych badań skłoniły do dalszych analiz tego związku. Do wielkiego przełomu doszło w 1979 roku kiedy porównano charakter diety Amerykanów i Francuzów pod względem wpływu jakości spożywanej żywności na zachorowalność na choroby układu naczyniowo-sercowego. Stwierdzono wówczas, że pomimo ze dieta Francuzów i Amerykanów w zasadzie się nie różni, śmiertelność francuskich obywateli spowodowana manifestacjami z układu krążenia jest bardzo niska. Fenomen ten nazwany został „francuskim paradoksem.”


Substancje antyoksydacyjne obecne w winach cechują się znaczną aktywnością. Wykazano, iż działanie antyutleniające w czerwonym winie jest 17 krotnie wyższe niż w winie białym.


Prewencyjne właściwości wina dotyczą działania

            - przeciwnowotworowego

            - przeciwzapalnego

            - antyagregacyjnego

            - antyoksydacyjnego

            - przeciwgrzybiczego
Ponadto wino odznacza się działaniem kardioprewencyjnym gdyż zawarte w nim polifenole powodują obniżenie LDL (Low Density Lipoprotein), a zwiększenie HDL(High Density Lipoprotein), zwanego dobrym cholesterolem.


Prozdrowotne właściwości resweratrolu zawartego w winie są wielorakie. Dotyczą bardzo dużej gamy schorzeń i stanowią ogromne źródło korzyści chorób minimalizowaniu skutków chorób cywilizacyjnych. Należy jednak wspomnieć, iż resweratrol obecny w czerwonym winie działa prewencyjnie tylko wówczas, gdy spożywany jest regularnie i w małych ilościach. Działanie resweratrolu warunkowane jest występowaniem alkoholu. Nadużywanie napoi alkoholowych daje przeciwne do zamierzonych skutków reakcje. Dlatego istotny jest umiar. Na zdrowie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Top Blogi Durszlak.pl