Poświąteczne oczyszczanie
Święta miną szybko…,a niedługo
sylwester. Co zrobić, aby z sukcesem zmieścić się w ulubiona sukienkę, a
pozostał tylko tydzień? W tym okresie modne są głodówki i diety oczyszczające,
jednakże jako dietetyk przestrzegam,
przed takimi sposobami, jeśli nie chcemy czuć się zmęczeni podczas noworocznej
imprezy i dodatkowo obniżyć swojej przemiany materii.
Szybkie efekty diety to szybki
efekt jojo! Praktycznie każdy, kto kiedyś stosował dietę, która w tydzień
pozwoliła zgubić 5-7 kilogramów później boryka się z powrotem niechcianych
kilogramów. Warto o tym pamiętać, przy doborze skutecznej kuracji dietetycznej.
Szybko nie znaczy trwale i zdrowo!
Poniżej przedstawimy przykładowy
jadłospis z doładowaniem witaminowym. Chcemy Was przekonać, że aby oczyścić
organizm wcale nie trzeba się głodzić. Wystarczy zadbać o odpowiednia ilość
witamin i składników mineralnych, które jako naturalne antyoksydanty rozprawią
się z toksynami i wolnymi rodnikami.
Przykładowy
jadłospis 1400 kcal
Mandarynkowa
owsianka z migdałami
50 g płatki
owsiane
250 ml mleko
spożywcze 2%
100g
mandarynki
5 g migdały
w płatkach
Chrupiące wafle z polędwicą
i papryką
20 g wafle
ryżowe
20 g
polędwic drobiowa
100 g
papryka czerwona
Natka
pietruszki
Pstrąg w migdałach, ryż z
warzywami
120 g pstrąg
świeży, filet bez skóry
10 g olej
rzepakowy
50 g ryż
brązowy
250 g brokuł
świeży
100 g
marchew świeża
10 g migdały
w płatkach
Zioła, sok z
cytryny
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuł
dzielimy na różyczki, marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę, przygotowujemy
warzywa na parze.
Rybę przyprawiamy i skrapiamy sokiem z
cytryną. Następnie obsypujemy migdałami, zawijamy w folie i zapiekamy w piekarniku
przez 15-20 minut. Gotową rybę podajemy z ryżem i warzywami. Całosć posypujemy
natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami. Smacznego!
Koktajl bananowy
100 ml kefir
naturalny 2%
120 g banan
Wszystkie składniki miksujemy, lub zjadamy
osobno.
Sałatka
śródziemnomorska
Sałata do woli
(może być mix sałat)
35 g chleb
żytni pełnoziarnisty
150 g
pomidor
50 g papryka
czerwona
50 g ogórek
kwaszony
20 g feta
10-12% tłuszczu
15 g oliwki
zielone marynowane
5 g oliwa z
oliwek
Sok z
cytryny, zioła (bazylia, oregano, natka pietruszki)
Ale świetny!
OdpowiedzUsuń