Dieta dla zestresowanych
Nowy Rok, nowe wyzwania, dużo stresu,
więcej stresu z każdym rokiem. Nie ma dnia w którym stres by nas nie dotykał.
Kontroluje nasze reakcje, wpływa na wydajność i efektywność naszej pracy. Stres
inspiruje do życia, ale również może być przyczyną znacznych problemów
zdrowotnych. W skrócie ujmując stres dzielimy na pozytywny i negatywny.
Pozytywny pcha nas do przodu, „lepiej, mocniej, dalej”, negatywny oddziałuje na
nas w sytuacjach dla nas trudnych i przykrych, które w znaczący sposób wywołują
na nas ciągłą presje co początkowo objawia
się zmęczeniem, później wyczerpaniem i może doprowadzić do załamania psychicznego.
Jak działa stres negatywny?
Generalnie i ogólnie rzecz ujmując,
reakcja na stres negatywny przebiega w trzech stadiach:
1. Reakcja alarmowa – faza mobilizacji, kiedy
dowiadujemy się o zagrożeniu lub wyzwaniu
2. Reakcja adaptacji – skutecznie radzimy sobie
z postanowionymi wymaganiami
3. Reakcja wyczerpania – występuje ponowne
pobudzenie organizmu, ale nie w celu zwalczenia stresora, tylko wynika to z
regulacji funkcji fizjologicznych. Po dłuższym czasie życia w stresie organizm
przeciętnego człowieka osiąga poziom wyczerpania. Silne zmęczenie przeplata się
z bezsennością, mogą pojawiać się infekcje. Organizm pracuje stale na podwyższonych
obrotach co sprawia, że łatwiej jest wyprowadzić nas z równowagi, jesteśmy
smutni i zniechęceni.
Jak radzić
sobie ze stresem?
1.
Ćwicz
regularnie
2.
Odżywiaj
się zdrowo
3. Wyeliminuj
poranny pośpiech
4. Dobrze
organizuj dzień
5. Wyciszaj
się, relaksuj
6.
Śmiej się!
Dieta dla zestresowanego
W ramach podwyższonego tempa
działania układu nerwowego w sytuacjach stresowych, naturalny staje się fakt,
iż zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze wspomagające procesy
regeneracyjne tkanki nerwowej. Osoby żyjące w ciągłym napięciu w szczególności
powinny dbać o to, aby ich odżywianie było prawidłowe, urozmaicone i skupiające w sobie bogactwo witamin i składników mineralnych.
Co powinniśmy jeść?
Przede wszystkim należy się
zatroszczyć o odpowiednią ilość witamin:
B2 – ryboflawina, która łagodzi zawroty głowy. Jej
niedobór prowadzi do wystąpienia problemów ze skórą, np. zajadów w bocznych
kącikach ust.
B6 – pirydoksyna, ułatwia
przyswajanie magnezu, składnika mineralnego który skutecznie ukoi nerwy,
ponadto jest niezbędna do wytwarzania neuroprzekaźników.
Jedz pełnoziarniście - W każdej diecie zbilansowanej w trzech głównych posiłkach powinny występować produkty zbożowe pełnoziarniste, tj. chleb pełnozianisty, ryż brązowy, kasze gruboziarnste - one dają nam swoistego "paliwa" do działania. Węglowodany złożone w postaci energii rozkładają się wolniej przez co minimalizujemy nagłe zmiany nastroju spowodowane szybkim skokiem i spadkiem cukru we krwi.
Jedz mięso i ryby - Ryby są bogatym źródłem cyjanokobalaminy wchodzącej w skład osłonki mielinowej nerwów, niedobór tej witaminy upośledza przewodzenie bodźców. Ponad to ryby to doskonałe źródło cynku, selenu, kwasów omega -3. Chude mięso dostarcza aminokwasów egzogennych takich jak tryptofan i fenyloalanine, regulują one pracę układu nerwowego, odpowiadają za nasze samopoczucie.
Pij wodę - Odwodnienie może nasilać negatywne oddziaływanie stresu. Odwodnienie na poziomie 1-5% może objawiać się silniejszym uczuciem pragnienia, uczuciem przygnębienia, brakiem energii, trudności z zapamiętywaniem, bólem głowy, przygnębieniem, złościom. Woda jest ogromnie ważnym elementem diety. Każdy dzień zaczynaj od wypicia szklanki wody, pomoże Ci to wyrobić nawyk. Pamiętaj codziennie 1,5 - 2 litry wody mineralnej.
Jedz warzywa i owoce, pij soki - Bogate w witaminy, składniki mineralne, dodadzą energii nadszarpniętym nerwom. W okresie zimowym sięgaj po brokuły, kiełki, morele, dynie, buraki, banany, kapustę, cytrusy, kiwi.
Spożywaj tłuszcze roślinne, nasiona, kiełki - Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, nasiona słonecznika, pestki dyni to źródła witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w szczególności witaminy E. Dodawaj do sałatek, kanapek. Kiełki szczególnie te samemu wychodowane są skoncentrownym źródłem witamin.
Unikaj produktów przetworzonych, słodyczy - W stanach napięcia nerwowego bardzo łatwo "wkręcić się" w machinę polepszaczy samopoczucia! Niestety nie działa to w pożądanym kierunku. Może pozornie ten cukierek lub paczka chipsów sprawi, że staniemy się odprężeni i "szczęśliwsi", jednakże tylko na krótką chwilę. Szybki skok poziomu cukru, równie szybko spadnie i apatia i zmęczenie wróci.
Unikaj alkoholu - który wprowadza w dobry nastrój tylko na chwilę. Pity w nadmiarze powoduje nieodrwacalne zmiany w układzie nerwowym.
Ruszaj się! - Dieta połączona z aktywnością fizyczną to idealny sposób na niwelowanie napięcia nerwowego. Endorfinowy zastrzyk energii codziennie sprawi, że będziecie mieli siły na zmagania się z problemami dnia codziennego. Pamiętaj, że 1 godzinna ćwiczeń dziennie to tylko 4% Twojego dnia. Warto poświęcić tak nie wiele czasu, na to co da Ci energetycznego kopa, a przy okazji stracisz zbędne kilogramy!
Miej pod ręką coś zdrowego do chrupania - w chwilach kiedy czujesz potrzebę zjedzenia czegoś w nerwach - nie sięgaj po słodycze. Miej pod ręką warzywa: ogórka, kalarepke, marchewkę, dostarczysz mniej kalorii niż słodycze, ale wzbogacisz swój organizm w witaminy, składniki mineralne i błonnik.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: Morelowa owsianka z orzechami
II śniadanie: Pełnoziarnista bułka z wędzonym łososiem z ogórkiem kiszonym i koperkiem
Obiad: Zupa:Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą i bazylią
II danie: Pierś z kurczaka w chrupiącej zalewie jogurtowej z kaszą oraz sałatą z pomidorami, zroszoną oliwą z oliwek
Podwieczorek: Koktajl owocowy
Kolacja: Kanapka z ziołowym twarożkiem i pomidorem
Smakowitego i spokojnego popołudnia!
cenne rady :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kiedy czytam, obiecuję sobie, że jasne, będę się stosować. A potem różnie z tym bywa.
OdpowiedzUsuńDobrze, że przypomniałaś o tym co powinniśmy dla siebie robić.
Racja, sposób odżywiania dobry na wszystko ;)
OdpowiedzUsuń